Przepis na jogurtowe placuszki z truskawkami. Delikatne, puszyste i lekko słodkie. Idealne na szybkie śniadanie, przekąskę albo kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. W przepisie występuje mąka kokosowa, gdyż idealnie nadaje się ona do zagęszczania ciasta. Nie dodawajcie jej jednak zbyt dużo, ponieważ w nadmiarze może spowodować, iż placuszki będą zbyt suche.
Bezglutenowe jogurtowe placuszki z truskawkami to nie jedyna propozycja na bezglutenowe pancake’i. W dziale śniadanie – pancakes znajduje się między innymi przepis na placuszki z borówkami.
Składniki na 2 porcje:
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 30g masła
- 130g mąki bezglutenowej np
- 50 g mąki ryżowej
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 20 g mąki z tapioki
- 10-20 g mąki kokosowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 cukier waniliowy
- 1-2 łyżki słodziku np cukry, erytrytolu, ksylitolu…
- truskawki
PRZYGOTOWANIE
- Białka ubić na sztywną pianę. Truskawki umyć i pokroić w paski.
- W misce wymieszać suche składniki. W drugiej umieścić żółtka, jogurt, masło, wanilię i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki. Kiedy wszystko zostanie dokładnie wymieszane, odstawić na minutkę. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką lub szpatułką.
- Smażyć na suchej patelni na małym gazie, ponieważ placuszki szybko się przypiekają – u mnie moc palnika 3 na 9. Na rozgrzaną patelnię nałożyć łyżkę ciasta a na wierzch jeden lub kilka plasterków truskawek. Po każdej partii przetrzeć patelnię ręcznikiem kuchennym, żeby pozostałości po truskawce nie przypaliły się.
Smacznego 🙂