DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy chleb na zakwasie gryczano ryżowym

Sylwia

Bezglutenowy chleb na zakwasie gryczano ryżowym to ostatnimi czasy mój faworyt. Co prawda, prób żeby go dobrze zrobić miałam chyba z 5, ale jak już się udał to okazało się, że jest pyszny.  W wykonaniu nie jest trudny, ale wymaga zrobienia zakwasu, na zrobienie którego trzeba poświęcić około 5-7 dni. Przepis na zakwas gryczano ryżowy wraz z moimi wskazówkami i radami znajdziecie na blogu w kategorii chleb i bułki.

Bezglutenowy chleb na zakwasie gryczano ryżowym można przechowywać przez kilka dni. Można też go zamrozić. Kroić polecam dopiero po całkowitym wystudzeniu. Jeśli nie macie lub nie możecie jeść którejkolwiek z poniżej wymienionych mąk, zastąpcie ją inną. Polecam gryczaną, ponieważ pieczywo na tej mące bardzo dobrze się piecze.  Nie dodawajcie natomiast zbyt dużej ilości skrobi, ponieważ może to spowodować, że chleb będzie zbyt zbity. Chleb ze świeżego zakwasu powinien być delikatnie kwaśny, natomiast im zakwas starszy tym chlebek będzie bardziej kwaśny.

 

SKŁADNIKI NA CHLEB 20×10

ZACZYN (na chlebek potrzebujemy 200g zaczynu plus 100 g należy odłożyć do lodówki)

  • 100 g zakwasu
  • po 50-60 g mąki gryczanej i ryżowej
  • 90-100 g wody

POZOSTAŁE

  • 230 g mąki bezglutenowej np
    • 30 g skrobi ziemniaczanej
    • 40 g skrobi kukurydzianej
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 40 g mąki owsianej bez glutenu
    • 60 g mąki gryczanej
    • 30 g mąki ryżowej
  • 7 g soli
  • 15 g oleju lub oliwy z oliwek
  • 7 g łusek babki jajowatej
  • 320 g wody
  • ziarna np słonecznik, sezam, len (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli macie dużo świeżego zakwasu, ponieważ dopiero go przygotowaliście, należy pominąć ten krok i przejść do kolejnego.
    Zakwas wyciągnąć z lodówki i odstawić na 2-3 godziny, aby się ogrzał. Po tym czasie dodać mąkę, wodę i dokładnie wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Zaczyn powinien być bardzo gęsty. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 10-12 godzin – dlatego polecam zaczyn zacząć przygotowywać wieczorem, żeby można było do na noc odstawić.
  2. Wyrośnięty zaczyn wymieszać. Około 100 g odłożyć do lodówki na następne pieczywo a 200 g umieścić w misce.
  3. Do zaczynu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, ja to robię za pomocą drewnianej łyżki. Wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut, aby łuski babki jajowatej zaczęły pęcznieć. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję jogurtu.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie) i delikatnie posmarować masłem lub oliwą (polecam to zrobić, gdyż chleb w formie będzie stał kilka godzin i może przykleić się do papieru). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 godzin do wyrośnięcia. 
  5. Przed włożeniem do piekarnika, chleb można odsypać ziarnami np słonecznikiem lub sezamem. Piec w funkcji góra dół, najpierw w temperaturze 230 stopni przez 15 minut, następnie 40-50 minut w 180 stopniach. Jeżeli spód chleba jest mało chrupiący można go piec jeszcze przez 5-10 minut bez foremki.
  6. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, zdjąć papier i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego 🙂

 

chleb na zakwasie gryczano ryżowym

 

chleb na zakwasie gryczano ryżowym

Zobacz również

8 komentarzy

BOŻENA 26/02/2022 - 20:11

Już trzeci chlebek się nie udał, wszystkie składniki odważyłam ,do twgo dodałam 200g świeżego zakwasu ,czy to prawidłowo?
Pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 26/02/2022 - 21:14

Nie udał czyli nie wyrósł?
Ile dni miał Pani zakwas? Był aktywny czy prosto z lodówki?
Jak długo chleb wyrastał i w jakiej temperaturze?

Mogłabym prosić i odpowiedzi na te pytania? Byłoby łatwiej mi ustalić przyczynę nieudanego wypieku.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Bożena 26/02/2022 - 21:24

Chlebek prawie nie wyrósł,,zakwas jest aktywny ,zaczęłam go robić 28.01.22, codziennie dokarmiany wieczorem o tej samej godzinie, nie był w lodówce,mam gryczano ryżowy i owsiano ryżowy, piekę chlebki co trzy dni z Pani przepisów w automacie do chleba na programie na chleb na zakwasie ,super udał się z orzechami i żurawiną,zamiast żurawiny i orzechów dodawałam też mieszankę pomidorów suszonych,czosnku niedźwiedziego i bazylii,chleb na maślance też udany,,

Odpowiedz
Sylwia 26/02/2022 - 21:55

A próbowała Pani upiec ten chleb bez maszynki? Podejrzewam, że problem jest z czasem wyrastania. Nigdy nie piekłam chleba w takiej maszynie, jak długo tam chleb wyrasta?
Zakwas ryżowo owsiany, czy gryczano owsiany – ogólnie zakwasy z mąką owsianą są silniejsze. Na nich chlebek wyrasta szybciej. U mnie ok 2-3 godziny.
Natomiast zakwas gryczano ryżowy należy do słabszych, zwłaszcza na początku. Mi chleby na tym zakwasie wyrastały nawet 6 godzin.
Ja proponuje trzy rozwiązania:
-do chlebka dodać inny zakwas na mące owsianej,
-spróbować upiec go bez maszynki. Wtedy będzie Pani widziała kiedy jest na tyle wyrośnięty, że można go upiec,
-albo nastawić go na nocne wyrastanie, około 8-10 godzin i upiec dopiero rano.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Bożena 26/02/2022 - 21:58

Dziękuję bardzo, będę próbować,
Czas całego cyklu w maszynie to 5 godzin
Pozdrawiam serdecznie Bożena

Bożena 28/02/2022 - 08:03

Witaj,dziękuję za radę,upiekłam w maszynie ten sam przepis,ale na zakwasie owsiano ryżowym ,wyszedł super :)pozdrawiam serdecznie

Aga 12/01/2021 - 22:45

Bardzo dziękuję za ten wpis. Chlebek wyszedł rewelacyjny jsk zresztą wszystkie inne też

Odpowiedz
Sylwia 13/01/2021 - 15:49

Proszę 🙂 I cieszę się, że chlebki smakują 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj