DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy chleb owsiano ryżowy

Sylwia

Bezglutenowy chleb owsiane ryżowy

Obiecałam sobie, że przez następne kilka tygodni za każdym razem będę piekła inny chleb, dlatego też w najbliższym czasie możecie spodziewać się różnych przepisów na pieczywo. Ostatnio podałam przepis na chleb ze słonecznikiem, teraz czas na bezglutenowy chleb owsiano ryżowy.

Tym razem do zagęszczenia ciasta oprócz łusek babki jajowatej użyłam również siemienia lnianego. Często zadajecie mi pytanie „…czy mogę pominąć babkę…”? Szczerze to nie wiem, ponieważ nigdy nie piekłam chleba bez żadnego zagęszczacza. Zawsze dodawałam gumę guar lub łuski babki jajowatej. Mogę tylko przypuszczać, iż chleb bez babki czy gumy nie będzie tak elastyczny, a jego wilgotność będzie o wiele mniejsza. W najbliższych tygodniach chciałabym zrobić porównanie – upiec dwa chleby na tych samych mąkach z tym że jeden będzie bez zagęszczacza.   

Bezglutenowy chleb owsiano ryżowy jest mocno wilgotny, dlatego radzę zacząć go kroić po całkowitym ostudzeniu. Długo utrzymuje świeżość. U mnie nawet czwartego dnia nadal był miękki. Jeśli chcecie przechowywać go dłużej niż 3-4 dnia, radzę włożyć go do lodówki. Kiedy chleb będzie już zimny polecam trzymać go w woreczku, w przeciwnym razie skórka może zrobić się szybko krucha.

 

Bezglutenowy chleb owsiane ryżowy

Składniki na formę 20×10 cm

  • 170g mąki owsianej bez glutenu
  • 120g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 380 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 6g łusek babki jajowatej
  • 10g siemienia lnianego mielonego
  • 7g suchych drożdży
  • 6g soli

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką (np ryżową) lub płatkami owsianymi.
  2. W misce umieścić wszystkie suche składniki, wymieszać. Włączyć mikser ma minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Mieszać około 5 minut. Na początku ciasto może być rzadkie, ale po kilku minutach jego konsystencja się zmieni – będzie miało gęstość budyniu albo gęstego jogurtu. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Do przykrycia polecam folię spożywczą. Po pierwsze ciasto się do niej nie przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie.
  3. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
  4. Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i obsypać płatkami owsianymi. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni. Piec około 55-60 minut.
  5. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, zawinąć w ściereczkę i studzić na kratce. Ponieważ skórka w tym chlebie lubi się kruszyć, polecam wystudzony przechowywać w woreczku foliowym.

Smacznego 🙂

bezglutenowy chleb owsiano ryzowy

Zobacz również

Skomentuj