Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
PieczywoPieczywo na drożdżach

Bezglutenowy chleb owsiano ryżowy

Sylwia 03/06/2019
Sylwia 03/06/2019

Bezglutenowy chleb owsiane ryżowy

Obiecałam sobie, że przez następne kilka tygodni za każdym razem będę piekła inny chleb, dlatego też w najbliższym czasie możecie spodziewać się różnych przepisów na pieczywo. Ostatnio podałam przepis na chleb ze słonecznikiem, teraz czas na bezglutenowy chleb owsiano ryżowy.

Tym razem do zagęszczenia ciasta oprócz łusek babki jajowatej użyłam również siemienia lnianego. Często zadajecie mi pytanie „…czy mogę pominąć babkę…”? Szczerze to nie wiem, ponieważ nigdy nie piekłam chleba bez żadnego zagęszczacza. Zawsze dodawałam gumę guar lub łuski babki jajowatej. Mogę tylko przypuszczać, iż chleb bez babki czy gumy nie będzie tak elastyczny, a jego wilgotność będzie o wiele mniejsza. W najbliższych tygodniach chciałabym zrobić porównanie – upiec dwa chleby na tych samych mąkach z tym że jeden będzie bez zagęszczacza.   

Bezglutenowy chleb owsiano ryżowy jest mocno wilgotny, dlatego radzę zacząć go kroić po całkowitym ostudzeniu. Długo utrzymuje świeżość. U mnie nawet czwartego dnia nadal był miękki. Jeśli chcecie przechowywać go dłużej niż 3-4 dnia, radzę włożyć go do lodówki. Kiedy chleb będzie już zimny polecam trzymać go w woreczku, w przeciwnym razie skórka może zrobić się szybko krucha.

 

Bezglutenowy chleb owsiane ryżowy

Składniki na formę 20×10 cm

  • 170g mąki owsianej bez glutenu
  • 120g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 380 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 6g łusek babki jajowatej
  • 10g siemienia lnianego mielonego
  • 7g suchych drożdży
  • 6g soli

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką (np ryżową) lub płatkami owsianymi.
  2. W misce umieścić wszystkie suche składniki, wymieszać. Włączyć mikser ma minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Mieszać około 5 minut. Na początku ciasto może być rzadkie, ale po kilku minutach jego konsystencja się zmieni – będzie miało gęstość budyniu albo gęstego jogurtu. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Do przykrycia polecam folię spożywczą. Po pierwsze ciasto się do niej nie przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie.
  3. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
  4. Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i obsypać płatkami owsianymi. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni. Piec około 55-60 minut.
  5. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, zawinąć w ściereczkę i studzić na kratce. Ponieważ skórka w tym chlebie lubi się kruszyć, polecam wystudzony przechowywać w woreczku foliowym.

Smacznego 🙂

bezglutenowy chleb owsiano ryzowy

2019chlebna drożdżachpieczywo
2 komentarze 0
Poprzedni post
Bezglutenowe placuszki z borówkami
następny post
Ucierane ciasto z borówkami i migdałową kruszonką

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb

14/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

2 komentarze

Ewelina 06/06/2023 - 11:00

Dziękuję za przepis. Miałam mąkę z ciecierzcy – dałam zamiast mąki ryżowej. To mój pierwszy chleb z Twojej strony. Będę próbować kolejne. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Sylwia 07/06/2023 - 13:49

Dziękuję za komentarz. Czy chleba z dodatkiem mąki z ciecierzycy nie był zbyt wilgotny? Była wyczuwalna w chlebie (ciecierzyca)? Pytam, bo ja nie mogę się przekonać do tej mąki. Ciecierzycę gotowaną uwielbiam, ale mąkę jak do tej pory średnio.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

kuchnia.bez.glutenu

Zestawienie produktów bezglutenowych. Wiem, daw Zestawienie produktów bezglutenowych. 

Wiem, dawno ich nie było. Ostatnie na Wielkanoc. Powolutku nadrobię zaległości, bo wiem, że cześć osób bardzo je lubi 🥰 

Dziś zapraszam na zestawienie produktów @superfudgio @super_krowka 

Firma w swojej ofercie posiada również produkty z glutenem np ciasteczka, dlatego napisałam do Nich z zapytaniem o produkcje produktów bg. 

„W zakładzie gdzie produkujemy krówki, czekolady i kremy nie ma glutenu i te produkty są znakowane jako gluten free,
jeśli chodzi o poduszki to jest osobna linia na której nie stosuje się glutenu ale w zakładzie występuje gluten”

♦️Co mega ważne♦️ 
„Wszystkie produkty znakowane jako gluten free są badane na obecność glutenu i nigdy w badaniach nie odnotowano jego obecności” 💪

Znacie ich produkty? Lubicie? 

Ja znam/jadłam niewiele. Krówki kakaowe, które uwielbiam ❤️ czekoladę słodzoną daktylami - jak dla mnie super, bardzo mi smakuje, do tego ma mega prosty i krótki skład. Oraz chrupki w czekoladzie - zjadłyśmy z córką na raz tak nam smakowały 😁 
 
#bezglutenu #glutenfree #bezlaktozy #dietabezglutenowa #celiakia
Ciasto z serkiem ricotta i rabarbarem 🔹🔸 Sk Ciasto z serkiem ricotta i rabarbarem

🔹🔸 Składniki na tortownicę 24 cm 

-250 g sera ricotta
-3 jajka
-70 g roztopionego masła 
-70 g cukru (można więcej)
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
-80 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
-45 g mąki kukurydzianej (ProBio)
-1,5 łyżeczki octu np jabłkowego
-1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-0,5 łyżeczki sody
-400 g rabarbaru

🔹 PRZYGOTOWANIE

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 1 cm plastry. Odkładamy.
Serek ricotta mieszamy z jajkami oraz masłem tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy cukier, mąki, budynie, sodę oraz proszek do pieczenia i ponownie krótko mieszamy. Na koniec dodajemy ocet, mieszamy. 
Gotowe ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Na wierzchu układamy rabarbar – część plasterków (u mnie 1/3) wciskamy w ciasto, resztę pozostawimy na wierzchu. 
Pieczemy w temperaturze 175 stopni grzanie góra dół ok 50 minut.
Odstawiamy do przestygnięcia. 

Smacznego :-) 

#ciasto #rabarbar #ricotta #bezglutenu #ciastobezglutenowe #dietabezglutenowa #przepisy #celiakia #hashimoto
Kruche ciasto bez glutenu z rabarbarem i bezą B Kruche ciasto bez glutenu z rabarbarem i bezą 

Bardzo Wam je polecam, bo jest przepyszne 

Przepis tutaj oraz na blogu - tam trochę więcej treści ;-) link do bloga na profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔸🔹 Składniki na blachę 24x24 cm

🔹Ciasto

-3 żółtka
-150 g zimnego masła
-40 g cukru pudru
-50 g tapioki skrobi (BioPlanet)
-100 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
-80 g mąki z sorgo (ProBio)
-0,5 łyżeczki proszku do -pieczenia bez glutenu

🔹Środek

-400 g rabarbaru
-30 g skrobi ziemniaczanej
-120 g kwaśnego dżemu np czarna porzeczka, malina, wiśnia...
-0,5 łyżeczki cynamonu

🔸 Beza

-3 białka
-150 g drobnego cukru do wypieków
-1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

🔹🔸Przygotowanie 
Wszystkie skłna ciasto zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie ciasto rozkładamy na dnie i bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia – nie polecam piec bez papieru.
Dziurawimy spód w kilkunastu miejscach widelcem. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół przez 20 minut.

Na podpieczony spodzie delikatnie rozsmarowujemy dżem - ciasto jest kruche, więc róbcie to powoli.
Rabarbar kroimy na mniejsza kawałki - polecam paski do 1 cm. Dodajemy skrobię, cynamon i mieszamy. Następnie rabarbar układamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca a cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy pół minuty. 
Gotową pianę układamy na rabarbarze. 
Ciasto pieczemy najpierw w temperaturze 170 stopnie grzanie góra dół przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut. 
Odkładamy co ostygnięcia. 
Smacznego :) 

#rabarbar #domowewypieki #ciasto #bezglutenu #dokawy #glutenfree #ciastobezglutenowe
Tort z malinami i białą czekoladą Kakaowy bis Tort z malinami i białą czekoladą 

Kakaowy biszkopt przełożony masa malinową i masą z białą czekoladą. 
Spisałam przepis bo wiele osób pytało o niego. U mnie masa malinowa z owocami liofilizowanymi ale podaje tez przepis na masę na bazie świeżych owoców. 
Tort 19 cm średnicy, 11 cm wysoki bez dekoracji i tynku. Sam biszkopt to ok 8 cm więc bez rantu raczej się nie obędzie. 
Możecie opcjonalnie zrobić niższy i przełożyć tylko jedną masą :) 

Lista składników tutaj a cały przepis na blogu. Nie ma szans wszystkiego tutaj zmieścić :) 

🔸🔹 Składniki na tort o średnicy 19 cm

🔸 Biszkopt 

-6 jajek M lub 7 mniejszych (żółtka i białka osobno)
-100 g cukru
-25 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-40 g mąki owsianej (Elovena)
-50 g skrobi ziemniaczanej
-40 g mąki ryżowej (biała Pięć Przemian)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

🔹 Masa malinowa z owocami liofilizowanymi

-150 g zimnego serka mascarpone
-300 g zimnej kremówki 30%
-40 g cukru pudru
-30 g proszku z liofilizowanych malin bez pestek

🔹 Wersja ze świeżym lub mrożonymi owocami

-250-300 g malin świeżych lub mrożonych
-30 g cukru
-1 łyżka soku z cytryny
-200 g zimnej kremówki 30% lub 36%
-9 g żelatyny + 20 g zimnej wody
cukier puder do smaku

🔹 Masa z białą czekoladą

-110 g białej czekolady (Milka)
-190 g kremówki 30-36%
-140 g zimnego  serka mascarpone
-ok 20 świeżych malin

🔹 Wierzch

-600 g zimnej kremówki
-2 śmietan fix (opcjonalnie)
-2-3 płaskie łyżki cukru pudru
 
🔹Nasączenie 

-140 g przegotowanej chłodnej wody
-sok z cytryny tyle aby powstał lekko kwaśny 

#tort #maliny #białaczekolada #biszkopt #biszkoptbezglutenowy #ciastobezglutenowe #tortbezglutenowy #urodziny #przepis #bezglutenu #glutenfree
Chleb ryżowo jaglany Mega podobny do jaglano ry Chleb ryżowo jaglany 

Mega podobny do jaglano ryżowego z gara. Z tym, że ten pieczony jest w zwykłej blaszce. Puszysty, wilgotny, neutralny w smaku. 

🔸🔹Składniki na blachę 20x10 cm

-150 g mąki ryżowej (u mnie pełnoziarnista Naturavena)

-100 g tapioki skrobi (BioPlanet) - można też pół na pół ze skrobią ziemniaczaną

-100 g mąki jaglanej (Naturavena)

-350 g letniej wody

-15 g roztopionego masła

-10 g łusek babki jajowatej

-1 łyżeczka cukru

-15 g świeżych drożdży lub 5 g suchych

-1 łyżeczki soli

-ziarna (opcjonalnie)

🔹Przygotowanie 
W misce umieszczamy wszystkie suche składniki, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nie martwcie się, jeśli ciasto na początku będzie bardzo rzadkie, zgęstnieje po kilku minutach. Po 2 minutach mieszania dodajemy przestudzone masło, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby ciasto zgęstniało. 
Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Ponownie mieszamy 2-3 minuty. Starajcie się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. W tym celu nabierajcie ciasto od spodu i nakładajcie na górę. 
Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i obsypaną mąką np ryżową. Wierzch można posypać mieszanką ziaren albo np słonecznikiem. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - u mnie 60 minut w piekarniku na funkcji wyrastanie. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół 50-60 minut. U mnie 50 minut w keksowe i 10 minut bez blachy, żeby podpiec spód. 
Studzimy na kratce. 

Smacznego :-) 

#chleb #pieczywo #bezglutenu #chlebbezglutenowy #pieczywobezglutenowe #domowewypieki #glutenfree #dietabezglutenowa #celiakia #hashimoto #blogkulinarny #fotografiakulinarna
Gofry na śmietanie Lekkie, puszyste, chrupiące Gofry na śmietanie 

Lekkie, puszyste, chrupiące. U mnie bez cukru, ponieważ takie lubimy. Wolimy po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zjeść z miodem :-) 

Jeśli chcecie słodkie dodajcie 1-2 łyżeczki cukru. 

🔸🔹 Składniki na ok 5-6 gofrów

-90g śmietany 18%
-1 jajko
-20g oleju np rzepakowego lub słonecznikowego
-15 g skrobi ziemniaczanej
-20 -30 g mąki ryżowej (Bezgluten) – im mniej mąki, tym będę lżejsze 
-20 g mąki kukurydzianej (ProBio)
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko mieszamy i smażymy na rozgrzanej gofrownicy :) 

#gofry #śniadanie #bezcukru #mąkijednorodne #bezglutenowo #bezglutenu
Pampuchy Buchty Kluski na parze - swoją drogą Pampuchy 
Buchty 
Kluski na parze - swoją drogą skąd się wzięła ta nazwa 🤔 do kłusem im daleko, bliżej do bułek na parze 😜 

🔸🔹`Składniki na 5 klusek

-1 jajko
-20 g roztopione masla
-200 g letniego mleka (max 40 st)
-15 g łusek babki jajowatej (Pięć Przemian)
-200 g maki bezglutenowej np
—30 g skrobi ziemniaczanej
—30 g tapioki skrobi (BioPlanet)
—70 g ryżowej (Pięć Przemian)
—70 g mąki z sorgo (ProBio) gryczanej lub owsianej lub jaglanej
-5 g suchych drożdży
-1/4 łyżeczki soli
-1 łyżka cukru

Przygotowanie 
Mieszamy, odstawiamy na godzinę. 
Zagniatamy, dzielimy na 5 części. Formujemy bułeczki. 
Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. 
Gotujemy na parze 15 minut. 

Smacznego :) 

#pampuchy #buchty #kluskinaparze #bezglutenu #dietabezglutenowa
Bajgle Tym razem wersja mleczna, maślana, przep Bajgle 

Tym razem wersja mleczna, maślana, przepyszna. Według mnie w smaku lepsze niż gryczano ryżowe, ale w świeżości niestety przegrywają - najlepsze w dniu pieczenia. Następnego są ok ale twardsze niż gryczane. 

Mąkę z sorgo możecie zamienić na np owsiana, gryczaną czy jaglaną ale bułki mogą mieć inny kolor i smak. 

🔸🔹Składniki na 5 niewielkich bułek

-65 g tapioki skrobi (Bio Planet)
-70 g mąki ryżowej (Biała Pięć Przemian)
-65 g mąki z sorgo (ProBio)
-200 g letniego mleka (max 40 st)
-15 g roztopionego masła
-4 g suchych drożdży
-9 g łusek babki jajowatej (Pięć Przemian)
-0,5 łyżeczki soli
-0,5 łyżeczki cukru

🔹Dodatkowo

-1 litr wody
-1 łyżeczka soli 
-1 łyżeczka cukru
-posypka np mak, sezam, słonecznik…

Przygotowanie 
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Przykrywamy i odstawimy do wyrośnięcia na godzinę - jak widać ciasto nie rośnie jakoś mega. Ponownie zagniatamy i dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy bajgla. Starajcie się napowietrzyć ciasto czyli składać kilka razy na pół. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. 
Po tym czasie gotujemy je w wodzie z solą i cukrem po 30 sek z każdej strony. Wykładamy na blachę. 
Pieczemy 18-20 min w 220 stopniach góra dół. 

Smacznego :-) 

#bajgle #dietabezglutenu #glutenfree #śniadanie #pieczywo #pieczywobezglutenowe #bezglutenu
Bajgle gryczano ryżowe Mięciutkie, pulchne i c Bajgle gryczano ryżowe 

Mięciutkie, pulchne i co najważniejsze następnego dnia można je spokojnie zjeść bez odświeżania. Ja dopiero 3 dnia podgrzałam w tosterze resztki :) 

U mnie bez posypki, ze względu na chore jelita. 

Nie polecam zamieniać tapioki na inna skrobię, ponieważ to ona powoduje, że bułki są dłużej świeże. 

Przepis tutaj oraz na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸Składniki na 4 niewielkie bułki 

-150 g mąki bezglutenowej np
—-60 g gryczanej (Incola)
—-50 g tapioki, skrobi (Bio Planet)
—-40 g ryżowej (ProBio pełnoziarnista)
-150 g letniej wody
-7 g łusek babki jajowatej
-10 g oleju np oliwa z oliwek
-3 g drożdży instant
-1/3-1/4 łyżeczki soli
-0,5 łyżeczki cukru

🔹 Dodatkowo

-1,5 litra wody
-1 łyżka cukru
-0,5 łyżki sody
-posypka np mak, sezam, słonecznik...

🔹🔸Przygotowanie 

W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wlewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Dzielmy na 4 równe części i z każdej formujemy bajgla, czyli bułeczkę z dziurką. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Kiedy bajgle będę już prawie wyrośnięte piernik ustawiamy na 220 stopni grzanie góra dół. Wyrośnięte bajgle gotujemy w wodzie z sodą i cukrem. Wrzucamy bajgle do wrzątku i parzymy przez 40 sekund. Następnie wyciągamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Obsypujemy ziarnami, solą lub pozostawiamy bez niczego i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 220 stopniach góra dół przez 15-20 minut. Wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego :-) 

#bajgle #bezglutenu #bezglutenowe #bułki #pieczywo #pieczywobezglutenowe #blogkulinarny #dietabezglutenowa #glutenfree
Biszkopt kakaowy wersja bez glutenu Mocno kakaowy Biszkopt kakaowy wersja bez glutenu

Mocno kakaowy, delikatnie słodki. Mi wyrósł na 5,5 -6 cm w tortownicy 21 cm. Bez problemu udało mi się go przeciąć na dwa blaty. Z przecięciem na 3 raczej bym nie próbowała, ponieważ biszkopt jest mocno puszysty. 

To ten z ostatniego przepisu. Wrzucam przepis jeszcze raz, tym razem tylko na biszkopt, gdybyście chcieli upiec go do innego ciasta. Nie będziecie musieli szukać w postach. 

🔸Składniki tortownica 21 cm

-5 jajek M (białek i żółtka osobno)
-80 g cukru
-100 g mąki bezglutenowej np
—-40 g ryżowej (ProBio)
—-20 g owsianej (Pięć Przemian) 
—-40 g skrobi ziemiaczanej
-20 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

Przygotowanie 
Białka ubijamy. Po chwili dodajemy cukier. Ubijamy kilka minut. Dodajemy żółtka. 
Kiedy piana będzie puszysta i mocno ubita wyłączamy mikser. Dodajemy suche składniki - najlepiej przesiać przez sito. Mieszany delikatnie szpatułka. 
Przelewamy na blachę wyłożona papierem tylko od spodu. 
Pieczemy 25-30 minut w temp 175 st grzanie góra dół. 
Upieczony wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Gotowe :) 

#biszkopt #Bezglutenu #biszkoptdotortu #glutenfree
Porzeczkowiec Miało być zwykle ciasto porzeczk Porzeczkowiec 

Miało być zwykle ciasto porzeczkowe. Ale biszkopt wyrósł tak wysoki, że finalnie wyszedł z tego torcik. 
Jeśli chcecie niższe wystarczy upiec na większej blaszce np tortownicy 24-25 cm lub prostokątnej np 20x25 cm. 

Biszkopt wyszedł mega - mocno kakaowy, super puszysty. 

Standardowo ciasto nie jest za słodkie, więc jeśli lubicie słodsze wypieki dodajcie do masy więcej cukru pudru. 

Składniki tutaj a przygotowanie na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu -ponieważ nie zmieści mi się tutaj :) 

🔹🔸 Składniki na tortownicę 21 cm

🔸Biszkopt

-5 jajek M (białek i żółtka osobno)
-80 g cukru
-100 g mąki bezglutenowej np
—-40 g ryżowej (ProBio)
—-20 g owsianej (Pięć Przemian) lub 30 g ryżowej
—-40 g skrobi ziemiaczanej
-20 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

🔸 Masa

-400 g zimnej kremówki 30-36%
-250 g zimnego mascarpone
-50 g cukru pudru
-2 śmietan fix (opcjonalnie)

🔸Nasączenie

-90 g przegotowanej chłodnej wody
-1-2 łyżki soku z cytryny

🔸Dodatkowo

-ok 350 g dżemu porzeczkowego
-kilka kostek startej czekolady (u mnie deserowa)
 

#glutenfree #bezglutenu #ciasto #tort #ciastobezglutenowe #tortbezglutenowy #porzeczkowiec
Lody jogurtowe Kochani, prosiliście o przepis n Lody jogurtowe 

Kochani, prosiliście o przepis na lody, które dziś robiłam. Znajdziecie go poniżej. 

Składniki:
-kubek (220g) jogurtu śmietanowego @maluta_official 
-kubek (330g) jogurtu naturalnego u mnie @piatnicaosm 
-100g kremówki
-1 łyżka cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny

Maszynka do lodów, na której „pracuje” od 2-3 lat to Spinglande Eni. Kupiliśmy ją 3 lata temu na Amazonie. Sprawdza się super. Zrobienie  700 ml lodów zajmuje około 30 minut. 
Po tym czasie otrzymujemy miękkie, kremowe lody. Możemy je zjeść od razu - wtedy polecam nakładać do miseczki, bo są bardziej miękkie. Można też lody włożyć do zamrażalnika na 1-2 godziny. Po tym czasie są bardziej twarde i bez problemu nałożycie je do wafelków. 

Po dłuższym pobycie w zamrażalniku lody jogurtowe robią się mega twarde. Dlatego przed nakładaniem polecam wyciągnąć je 20-30 minut wcześniej. 

Lody te możecie przygotować również w sorbetierze lub bez użycia maszynki. Polecam wtedy ubić kremówkę, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać, żeby lody były bardziej puszyste. Należy je średnio co godzinę wyciągnąć i miksować, aby były bardziej puszyste i rozbić tworzące się kryształki lodu. 
Tak, roboty trochę jest, ale według mnie warto :) 
#lody #domowelody #lodyjogurtowe #bezglutenu
Placuszki mocno twarogowe 🔸🔹 Składniki na Placuszki mocno twarogowe 

🔸🔹 Składniki na ok 12-15 placuszków 

-3 jajka 
-250 g twarogu (u mnie półtłusty)
-30 g mąki owsianej (Pięć Przemian)
-15 g skrobi ziemniaczanej
-30 g mąki ryżowej (Incola)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (Celiko)
-2 łyżki roztopionego masła 
-opcjonalnie cukier (u mnie brak)
-1-2 łyżeczki jogurtu (opcjonalnie)

🔹 PRZYGOTOWANIE

Twaróg rozdrabniamy widelcem na osobym talerzu lub w miseczce. Jajka ubijamy na puszystą pianę (z cukrem jeśli go dodajecie). Następnie dodajemy twaróg, mąki, proszek do pieczenia, masło i wszystko delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. 
Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Smażyć polecam na średniej mocy, aby placuszki się nie przypiekły. U mnie bez dodatku oleju, ale możecie usmażyć je na maśle klarowanym czy innym oleju.
Jeśli będziecie mieli problemy z nałożeniem ciasta na patelnię, ponieważ ciasto okaże się zbyt suche/gęste, dodajcie 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego. 
Podajemy z owocami, jogurtem, skyrem, syropem klonowym, nutellą lub innymi ulubionymi dodatkami. 
Smacznego :) 

#placuszki #pancakes #bezglutenu
Gofry bananowe bez glutenu i nabiału albo z jogur Gofry bananowe bez glutenu i nabiału albo z jogurtem - zrobiłam dwie wersje. 

Pyszne, ekspresowe z przygotowaniu. Nie są chrupkie (chyba, że za długo potrzymacie w gofrownicy ;-)) bardziej przypominają placuszki. 

Te z nabiałem mniej słodkie, mniej bananowe. Bez jogurtu zdecydowanie bardziej słodkie :-) 

🔹Składniki na 6-8 gofrów (zależy od wielkości)

-100 g dojrzałego banana (waga bez skórki)
-2 jajka (rozmiar M-L)
-100 g jogurtu naturalnego lub dodatkowe 100 g banana (waga bez skórki)
-40 g oleju np słonecznikowego
-70 g ryżowej (Bezgluten)
-30 -40 g skrobi ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

🔹 PRZYGOTOWANIE

Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy do niego mokre składniki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy składniki suche, mieszamy. Końcowa konsystencja mojego ciasta przypominała śmietanę, jogurt. Smażymy kilka minut w gofrownicy. 
Wyciągamy na kratkę. 

Smacznego :)
Tarta bezglutenowa wersja wytrawna 🔹🔸Skład Tarta bezglutenowa wersja wytrawna

🔹🔸Składniki na formę o średnicy 24-25 cm

🔹Ciasto
-110g masła
-50g mąki tapioki
-90g mąki ryżowej
-70g mąki z sorgo (może być tez owsiana lub kukurydziana - z tą będzie bardziej kruche)
- 1 jajko

Wszystko zagniatamy, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 60-90 min. 
Po tym czasie rozkładamy na dnie i bokach blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurawimy widelcem, kładziemy odciążenie np suchą fasolę i podpiekamy. W temperaturze 180 st grzanie góra dół 10 min z obciążeniem i 5 min bez obciążenia. 

Nadzienie
-10 g suszonych grzybów 
-1 cebula 
-200g kiełbasy 
-70g boczku
-1 łyżka oliwy 

Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy. Potem gotujemy przez 5 minut lub smażymy. Cebule podsmażamy, ściągamy. Potem podsmażamy kiełbasę i boczek. 
Wszystko rozkładamy na podpieczonym cieście. 

Zalewa 
-200g mleka 
-90g kremówki 
-3 jajka
-140g sera żółtego (u mnie gouda, mozzarella i cheddar)
-sól, pieprz 

Wszystko łączymy i delikatnie wlewamy na tartę. Jeśli mleko wyleci poza ciasto, nie martwcie się i tak się zetnie :) 
Pieczemy ok 30 minut 180 st góra dół. Pod koniec można na chwilkę (1-2 min) ustawić grila :) 
Wyciągamy, odstawiamy na 5 min i kroimy. Nakładamy łopatką do tortów bo ciasto jest trochę kruche :) 

Smacznego :-)

#tarta #bezglutenu
Chleb z niższym indeksem glikemicznym bez owsa. Chleb z niższym indeksem glikemicznym bez owsa. 

Indeks chleba to 54-55. Ładunek całego 117. 

U mnie bez ziaren, ale można do ciasta dorzucić garść czy dwie np słonecznika. 

Chlebek jest wilgotny, dlatego od trzeciego dnia polecam przechowywać go w lodówce. 

Przepis również na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔸🔹 Składniki na formę 20×10 cm

-200 g mąki gryczanej (Incola)
-80 g mąki z sorgo (ProBio)
-40 g skrobi tapiokowej (BioPlanet)
-7 g łusek babki jajowatej
-5 g suchych drożdży
-350 g lekko ciepłej wody
-7 g soli
-ziarna np słonecznika (opcjonalnie)

🔹Przygotowanie

Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy przez kilka minut, żeby w cieście nie było grudek. Na początku ciasto będzie rzadkie, po około 5 minutach mieszania jego konsystencja powinna przypominać budyń.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy opcjonalnie olejem – u mnie dosłownie kilka kropli oliwy rozprowadziłam łyżeczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut lub dłużej.
Chleb pieczmy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.  U mnie 50 minut w formie a następnie 10 minut bez formy i papieru do pieczenia, aby spód chleba trochę się przypiekł.
Upieczony wyciągamy i studzimy na kratce. Kroimy letni lub całkowicie zimny.

Smacznego :-) 

#chleb #pieczywo #niskiig #bezglutenu #glutenfree #chlebbezglutenowy #bezjajek #beznabiału #domowychleb #blogkulinarny
Była wersja jasna czas na muffiny kakaowe. Robi Była wersja jasna czas na muffiny kakaowe. 

Robiłam w kilku wersjach: z bananami, bez niczego, z malinami, z malinami i dropsami czekoladowymi. Ostatnia wersja smakowała nam najbardziej. Najlepsze letnie, kiedy dropsy są jeszcze trochę płynne. 

Możecie udekorować kremem, cukrem pudrem, lukrem lub zjeść bez dodatków. 

Przepis poniżej oraz na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na 5 babeczek

-1 jajko (rozmiar M-L)
-80 g jogurtu w temperaturze pokojowej
-30 g oleju np słonecznikowego
-50 g mąki ryżowej (Incola, Bezgluten)
-15 g skrobi ziemniaczanej
-20 g cukru (można więcej)
-7 g gorzkiego kakao (Decomoreno)
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki sody
-0,5 łyżeczki octu np jabłkowego
-20 g dropsów czekoladowych
-15-20 szt malin 

🔹 Dekoracja na ok 8-10 babeczek

-150 g serka mascarpone
-300 g kremówki 30-36%
-1-2 łyżeczki cukru pudru
-Czekoladki
-owoce liofilizowane
-owoce świeże… 

🔹🔸Przygotowanie 

Piekarnik ustawiamy na 175 stopni grzanie góra dół. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
W misce łączymy jogurt, jajka i olej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki oprócz owoców i dropsów i  ponownie mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy dropsy, mieszamy.
Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie układamy kilka malin i wlewamy pozostałą część ciasta tak do 2/3 wysokości papilotki. 
Muffinki pieczemy około 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zimne dekorujemy.

Smacznego :-) 

 #muffinki #babeczki #wielkanoc #kitkat #bezglutenu #glutenfree #wypieki #przepis
Muffiny jogurtowe z owocami. U mnie borówki, ale Muffiny jogurtowe z owocami. U mnie borówki, ale możecie dodać dowolne owoce. 

Może je udekorować jak ja kremem i liofilizowanymi malinami (mega polecam) oblać czekoladą, lukrem lub zjeść bez niczego. 

Najlepsze w dniu pieczenia ale w kolejnych dniach dzięki sporej ilości owoców również są zjadliwe, aczkowiek bardziej suche i kruche :) 

🔸🔹 Składniki na 4 szt

-1 jajko (rozmiar M-L)
-70 g jogurtu w temperaturze pokojowej
-20 g oleju np słonecznikowego
-50 g mąki ryżowej (Incola, Bezgluten)
-15 g skrobi ziemniaczanej
-20 g cukru (można więcej)
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/4 łyżeczki sody
-0,5 łyżeczki octu np jabłkowego
-50-60 g borówek

🔹🔸 Dekoracja na ok 8-10 babeczek

-150 g serka mascarpone
-300 g kremówki 30-36%
-1-2 łyżeczki cukru pudru
-Czekoladki
-owoce liofilizowane
-owoce świeże…

🔸🔹Przygotowanie 

W misce mieszamy składniki mokre. Dodajemy składniki suche i mieszamy krótko tylko do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy owoce i mieszamy delikatnie łyżką. 
Gotowe ciasto przekładamy do papilotek wypełniając je do 2/3. 
Muffiny pieczemy ok 25 minut w temp 175 stopni grzanie góra dół. 
Odstawiamy do ostygnięcia. 
Zimne dekorujemy. 

Smacznego :-) 

#muffinstagram #muffinki #bezglutenu #bezglutenowo #dietabezglutenu #babeczki #domowewypieki
Uwielbiam sałatki. Na śniadanie, przekąskę czy Uwielbiam sałatki. Na śniadanie, przekąskę czy kolacje. Jem je bardzo często - są tygodnie, że codziennie 🥰 

Najczęściej robię je na szybko z tego co mam w lodówce :-) 

Najbardziej lubię ze świeżych warzyw czy owoców, przygotowanych tuż przed podaniem :-) 

Pamiętajcie, że sałatka choć ma dużo warzyw, jest mega zdrowa to potrafi być bardzo kaloryczna ;-) 

Sałatki robię tak na oko, nigdy nic nie odmierzam. Podane składniki możecie modyfikować według preferencji :) 

🔹🔸Sałatka z tuńczykiem 1 porcja:
-2-4 liście sałaty lodowej
-ok 50g tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
-1/8 awokado
-ok 30g sera typu feta (u mnie w oleju z ziołami) 
-1 świeży ogórek gruntowy
-1 łyżka oliwy (u mnie oliwa z zalewy od sera)
-koperek 

#sałatka #tuńczyk #feta #dietabezglutenowa #bezglutenu #zdroweśniadanie #zdrowo #sniadanie
Babka marmurkowa bez glutenu i jajek 

Jajka zastąpiłam mielonym siemieniem lnianym zalanym gorącym mlekiem. Powstały glutek idealnie sprawdził się w roli jajka 🥰 

Ciasto polecam wyrabiać mikserem, gdyż jest bardzo gęste. 

Przepis tutaj oraz na blogu - link w profilu @kuchnia.bez.glutenu 

🔹🔸 Składniki na blachę 20x10 cm

-10 g mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego
-80 g gorącego mleka
-60 g masła
-230 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (u mnie 3%)
-50 g cukru (można więcej)
-1 budyń bez cukru waniliowy lub śmietankowy (u mnie śmietankowy Winiary)
-115 g mąki ryżowej (Bezgluten)
-40 g mąki kukurydzianej (ProBio)
-20 g mąki owsianej (Pięć Przemian)
-1 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
-1/3 łyżeczki sody
-1 łyżeczka octu np jabłkowego
-1 pełna łyżeczka gorzkiego kakao (ok 5 g) + 1-2 łyżeczki jogurtu
-opcjonalnie skórka z cytryny lub pomarańczy
-opcjonalnie polewa czekoladowa, lukier…

🔸🔹Przygotowanie
Do gorącego mleka wsypujemy siemię i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy na 2-3 minuty aby zgęstniało. Po tym czasie dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści. 
Glutka przepadamy do miski, dodajemy jogurt, mieszamy. 
Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i dodatkowego jogurtu. Mieszamy mikserem krótko, tylko do połączenia się składników. 
Około 150g jasnego ciasta przekładamy do osobnej miski. Dodajemy kakao i 1-2 łyżeczki jogurtu, mieszamy. 
Jasne ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch przekładamy kakaowe ciasto. 
Pieczemy 45-50 minut w temp 170 st grzanie góra dół. 
Kroimy i dekorujemy jak ostygnie. 

Smacznego :-) 

#bezjajek #jogurt #wielkanoc #dietabezglutenowa #domowewypieki #szybkieciasto #bezglutenowo #bezglutenowe #ciasto #przepis #ciastobezglutenowe
Load More Follow on Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca