DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem

Sylwia
chleb słonecznikowy

Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem

To jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio jadłam. Do jego wykonania użyłam czterech podstawowych (według mnie) mąk bezglutenowych. Ciasto zagęściłam babką jajowatą, którą niedawno odkryłam.  Z ilością babki jednak trzeba uważać, ponieważ bardzo mocno zagęszcza ciasto. Jeśli dodacie jej za dużo, chleb może być zbyt gumowaty. Pomijać jej również nie radzę, ponieważ to dzięki niej bezglutenowy chleb ze słonecznikiem  nie robi się szybko suchy i można go przechowywać przez 2-3 dni.

 

Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem

Składniki na formę 20×10

  • 160g skrobi ziemniaczanej
  • 70g mąki ryżowej
  • 60g mąki kukurydzianej
  • 40g mąki gryczanej
  • 60g ziaren słonecznika + do posypania
  • 8g babki jajowatej
  • 1 opakowanie (7g) drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy np z oliwek
  • 6g soli
  • 340 ml lekko ciepłej wody

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Formę na chleb wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i obsypać mąką.
  2. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Włączyć mikser ma minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Na koniec dodać olej i mieszać jeszcze 5 minut. Powstałe ciasto ma mieć gęstość budyniu/greckiego jogurtu. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Do przykrycia polecam folię spożywczą. Po pierwsze ciasto się do niej nie przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie.
  3. Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
  4. Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i obsypać słonecznikiem. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni. Piec ok 50-60 minut.
  5. Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, zawinąć w ściereczkę i studzić na kratce. Zimny przechowywać najlepiej w woreczku.

chleb słonecznikowy

chleb ze słonecznikiem

Zobacz również

6 komentarzy

Lidia 06/11/2022 - 17:19

Bardzo smaczny chlebek. Zrobiłam dokładnie według przepisu. Dzięki!

Odpowiedz
Sylwia 06/11/2022 - 19:44

Super, że chlebek smakuje. Jeden z moich ulubionych 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
Edyta 23/09/2022 - 09:04

Witam,
czy babka jajowata oznacza nasionka czy raczej łupinki babki?
Czy ma Pani doświadczenie w mrożeniu tego chlebka?
pozdrawiam

Odpowiedz
Sylwia 23/09/2022 - 09:29

Witam.
To ma być łupina lub łuska – różnie jest nazywana. Nasiona czy ziarna nie nadają się, bo są za twarde.
Co prawda dawno, ale tak, mroziłam ten chleb. W kromkach i odmrażałam w tosterze lub na patelni, żeby mieć tosty. Dla mnie wszystko było ok.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Ania 16/07/2022 - 08:19

Cześć! super przepis, lekko zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich mąk z przepisu 😉 w przepisie nie ma wzmianki kiedy dodać pestki słonecznika i zorientowałam się jak już ciasto wyrastało, więc będzie tylko na wierzchu 😉
Dziękuję bardzo za przepis!

Pozdrawiam ciepło! :)))

Odpowiedz
Sylwia 18/07/2022 - 10:58

Cześć. Słonecznik jest jako „składniki suche” więc należy go dodać na początku do mąk. Ale na wierzchu też jest ok.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj