8,2K
Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem
To jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio jadłam. Do jego wykonania użyłam czterech podstawowych (według mnie) mąk bezglutenowych. Ciasto zagęściłam babką jajowatą, którą niedawno odkryłam. Z ilością babki jednak trzeba uważać, ponieważ bardzo mocno zagęszcza ciasto. Jeśli dodacie jej za dużo, chleb może być zbyt gumowaty. Pomijać jej również nie radzę, ponieważ to dzięki niej bezglutenowy chleb ze słonecznikiem nie robi się szybko suchy i można go przechowywać przez 2-3 dni.
Bezglutenowy chleb ze słonecznikiem
Składniki na formę 20×10
- 160g skrobi ziemniaczanej
- 70g mąki ryżowej
- 60g mąki kukurydzianej
- 40g mąki gryczanej
- 60g ziaren słonecznika + do posypania
- 8g babki jajowatej
- 1 opakowanie (7g) drożdży instant
- 2 łyżki oliwy np z oliwek
- 6g soli
- 340 ml lekko ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE
- Formę na chleb wyłożyć papierem lub wysmarować masłem i obsypać mąką.
- W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Włączyć mikser ma minimalne obroty i powoli wlewać wodę. Na koniec dodać olej i mieszać jeszcze 5 minut. Powstałe ciasto ma mieć gęstość budyniu/greckiego jogurtu. Następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Do przykrycia polecam folię spożywczą. Po pierwsze ciasto się do niej nie przykleja jak do szmatki a po drugie widać przez nią jak chleb rośnie.
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
- Wyrośnięty chleb lekko zmoczyć wodą i obsypać słonecznikiem. Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 180 stopni. Piec ok 50-60 minut.
- Po upieczeniu wyciągnąć z foremki, zawinąć w ściereczkę i studzić na kratce. Zimny przechowywać najlepiej w woreczku.
10 komentarzy
Jaka jest wielkość foremki.
Blacha 20×10 cm. Wymiary zawsze podane są nad listą składników.
Witam. Wczoraj upiekłam ten chleb, z małą modyfikacją (mąka z komosy zamiast gryczanej) i różnymi ziarenkami zamiast samego słonecznika. Jest pyszny 🥰. Pozdrawiam!
Witam,
Ogromnie się cieszę, że chlebek smakuje 🙂 dziękuje za informacje o zamiennikach.
Bardzo smaczny chlebek. Zrobiłam dokładnie według przepisu. Dzięki!
Super, że chlebek smakuje. Jeden z moich ulubionych 🙂
Pozdrawiam
Witam,
czy babka jajowata oznacza nasionka czy raczej łupinki babki?
Czy ma Pani doświadczenie w mrożeniu tego chlebka?
pozdrawiam
Witam.
To ma być łupina lub łuska – różnie jest nazywana. Nasiona czy ziarna nie nadają się, bo są za twarde.
Co prawda dawno, ale tak, mroziłam ten chleb. W kromkach i odmrażałam w tosterze lub na patelni, żeby mieć tosty. Dla mnie wszystko było ok.
Pozdrawiam
Cześć! super przepis, lekko zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich mąk z przepisu 😉 w przepisie nie ma wzmianki kiedy dodać pestki słonecznika i zorientowałam się jak już ciasto wyrastało, więc będzie tylko na wierzchu 😉
Dziękuję bardzo za przepis!
Pozdrawiam ciepło! :)))
Cześć. Słonecznik jest jako „składniki suche” więc należy go dodać na początku do mąk. Ale na wierzchu też jest ok.
Pozdrawiam