DRUKUJ DRUKUJ

Bezglutenowy sernik z jabłkami

Sylwia

Bezglutenowy sernik z jabłkami

Przyznam Wam się szczerze, że nie jestem mistrzynią serników. Mam do nich raczej stosunek neutralny, chętnie zjem ale nie za często 😉 Dlaczego więc upiekłam to ciacho? Ponieważ sporo osób mnie o nie prosiło. Jakiś czas temu zapytałam Obserwatorów na Instagramie, jaki wypiek bezglutenowy chcieliby zobaczyć na blogu i sernik oraz bezglutenowy sernik z jabłkami był jednym z częściej pojawiających się. Nie żałuję, bo sernik wyszedł bardzo dobry, aczkolwiek mnie najlepiej smakował drugiego i trzeciego dnia.

Jabłka, najlepiej wybrać miękkie, ponieważ nie podsmażamy ich przed dodaniem do ciasta. Ja, miałam twarde co bardzo przeszkadzało mi podczas jedzenia. Przed rozłożeniem ich na cieście możecie wymieszać je z cynamonem.

 

Bezglutenowy sernik z jabłkami

Składniki na formę 18×18 cm

Ciasto

  • 100 g zimnego masła
  • 150 g mąki bezglutenowej np
    • 60 g mąki owsianej bez glutenu
    • 30 g skrobi ziemniaczanej lub innej
    • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 400 g sera tłustego zmielonego (u mnie z wiaderka 18%) w temperaturze pokojowej
  • 1 budyń bez glutenu waniliowy lub śmietankowy
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 80 g kremówki lub śmietany min 18% w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru
  • 300 g jabłek (waga po obraniu)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę.
  2. Po tym czasie około 2/3 ciasta rozkładamy na spodzie blachy (u mnie spód i 1-2 cm boków). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy przez 15 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę a cukier ucieramy z żółtkami. Następnie do żółtek dodajemy stopniowo ser i kremówkę lub śmietanę. Dodajemy budyń i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie szpatułką lub mikserem na minimalnych obrotach.
  4. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Jeśli chcecie możecie dodać do nich trochę cynamonu.
  5. Starte jabłka układamy na podpieczonym spodzie. Uwaga, ciasto będzie bardzo delikatne, dlatego owoce polecam nakładać małymi porcjami, nie rozcierać ich łyżką. Następnie na jabłka delikatnie przelewamy masę serową a na nią ścieramy pozostałą część ciasta.
  6. Ciasto pieczemy 40-50  minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół.
  7. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

Bezglutenowy sernik z jabłkami

Zobacz również

2 komentarze

Anna 11/11/2022 - 08:10

Na jaką blaszkę jest ten przepis?

Odpowiedz
Sylwia 11/11/2022 - 08:15

Blaszka 18×18 cm. Może być też tortownica 20-21 cm. Informacja o wymiarze blaszki zawsze jest podana nad składnikami.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj