Bezglutenowa babka kiślowa
Dużo ostatnio babek u mnie, babka zebra, z marchewką, teraz bezglutenowa babka kiślowa 🙂 Babka jest lekko słodka, z delikatnym aromatem kiślu, którego dodacie – u mnie wiśniowy.
Kisiel może być dowolny, np truskawkowy, wiśniowy, cytrynowy… Jaki kto lubi. Niestety smak nie odzwierciedla koloru ciasta, gdyż obecne barwniki zawarte w kiślach są słabsze i nie ma szans na zabarwienie babki. Nie zdziwcie się, jeśli po przekrojeniu ciasto w środku będzie żółte lub lekko zielone.
Świeżość – nie będę ukrywać, iż ciasto najlepsze jest tego samego dnia. Następnego też daje radę, ale według mnie warto je wtedy posmarować np dżemem. Dlatego też, nie polecam pieczenia jej na dużej blaszce.
Bezglutenowa babka kiślowa
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
- 3 jajka
- 80 g oleju np słonecznikowego
- 100 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru (można więcej)
- 1 kisiel bezglutenowy – smak dowolny
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE
- Jajka umieszczamy w misce i ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, jogurt i mieszamy na mniejszych obrotach. Następnie dodajemy pozostałe suche składniki i krótko mieszamy.
- Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, grzanie góra dół lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia – ja zaczęłam kroić jak było lekko ciepłe. Ciasto można obsypać cukrem pudrem, polać lukrem albo nawet czekoladą.
Smacznego 🙂