Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
PieczywoPieczywo na drożdżach

Bezglutenowy chleb z miodem

Sylwia 03/05/2020
Sylwia 03/05/2020

Bezglutenowy chleb z miodem

Prosiliście, więc oto on, kolejny chleb bez łusek babki jajowatej. Podobnie jak w przypadku Bezglutenowy chleb gryczano ryżowy ciasto zagęściłam zmielonym siemieniem lnianym. Ale..ale…chlebek ten różni się od poprzednich, ponieważ jest słodki. Nie jakoś bardzo, raczej delikatnie. Ale na tyle mocno, że do wędlin czy kanapek na słono, według mnie się nie nadaje. Natomiast do masełka, dżemu, owoców czy masła orzechowego jak najbardziej. Według mnie bezglutenowy chleb z miodem smakuje jak słodki chleb tostowy, albo bułka przeznaczona na sucharki (tak, jadłam kiedyś taką). Dla mnie i mojej rodziny, ten wypiek to hicior ostatnich tygodni, zaraz po Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną.

Konsystencja surowego ciasta jest gęstsza od poprzednich chlebów. Zbyt rzadkie ciasto spowoduje, że wierzch chleba mocno popęka, dlatego nie przesadzajcie z płynami. Chlebek ma tendencje do szybkiego przypiekania, dlatego po 45 minutach sprawdzajcie jego kolor. Polecam wierzch obsypać płatkami owsianymi. Piekłam go 3 razy i za każdym wychodził mi płaski, więc nie martwcie się jeśli Wasz nie będzie wystawał poza blachę, albo środek delikatnie opadnie. Ponieważ w składzie jest dużo „suchych” mąk, nie polecam przechowywać go dłużej jak 1-2 dni. Z krojeniem radzę zaczekać do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ciepły może być gumowaty.

 

Bezglutenowy chleb z miodem

Składniki na formę 20×10 cm

  • 320 g mąki bezglutenowej np
    • 150 g mąki ryżowej
    • 40 g mąki kukurydzianej
    • 60 g skrobi ziemniaczanej
    • 60 g mąki owsianej bez glutenu
  • 15 g świeżych drożdży lub 6 g suchych
  • 22 g zmielonego siemienia lnianego
  • 40 g miodu (u mnie rzepakowy)
  • 120 g lekko ciepłego mleka (może być roślinne)
  • 190-200 g lekko ciepłej wody
  • 7 g soli
  • płatki owsiane do posypania na wierzch

PRZYGOTOWANIE

  1. W osobnej misce łączymy wszystkie mąki.
  2. Świeże drożdże kruszymy, dodajemy do nich 2 łyżki mieszanki mąk i około 50 g mleka. Mieszamy a następnie odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Przy suchych drożdżach nie trzeba wcześniej robić zaczynu, więc ten punkt można pominąć.
  3. Do zaczynu dodajemy mąki, sól, miód, siemię lniane, wodę oraz pozostałe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy. Końcowa konsystencja ciasta powinna przypominać gęsty budyń.
  4. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. U mnie chleb wyrastał około godziny.
  5. 10 minut przed włożeniem do piekarnika chleb delikatnie (nie klepiemy bo opadnie) moczymy z wierzchu i obsypujemy płatkami owsianymi.
  6. Chleb pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Ja piekłam 50 minut w blaszce a następnie podpiekłam go jeszcze przez 7 minut bez formy i papieru, żeby miał bardziej chrupiącą skórkę. RADA – jeśli chcecie, żeby skórka w Waszym chlebie była mniej chrupiąca i mniej twarda pieczenie skończcie na około 50 minutach, nie podpiekajcie później bez blachy.
  7. Upieczony chleb zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Bezglutenowy chleb z miodem

2020bez babkimiódpieczywo
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i budyniem
następny post
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Zobacz również

Chleb ryżowo jaglany

12/05/2023

Bezglutenowe bajgle na mleku

28/04/2023

Bajgle gryczano ryżowe

27/04/2023

Chleb bez owsa z nikim indeksem 

07/04/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Chleb jaglano ryżowy

17/03/2023

Chleb bezglutenowy z amarantusem na zakwasie

14/11/2022

Bezglutenowy zakwas ryżowy na chleb

14/11/2022

Chleb bezglutenowy z niskim ig

05/09/2022

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca