DRUKUJ DRUKUJ

Ciasto kakaowe bez glutenu laktozy i jajek

Sylwia

Ciasto kakaowe bez glutenu, laktozy i jajek

Ciasto jest mocno kakaowe, smakuje trochę jak deserowa czekolada. Dodatkowo, według mnie ciasto kakaowe bez glutenu, laktozy i jajek jest mało słodkie, dlatego polecam obsypać je cukrem pudrem, oblać mleczną polewą lub jeść z dżemem. Jeśli zdecydujecie się na cukier puder, nie zdziwcie się, jeśli następnego dnia wierzch nie będzie biały a żółty lub pomarańczowy. Możecie wybrać też najłatwiejszą opcję, czyli po prostu dodać więcej cukru.

Puree z batata jest tutaj kluczowym składnikiem. Najlepiej, żeby było to puree z pieczonego ziemniaka – batata kroimy na pół, skórkę zostawiamy i pieczemy w 180 stopniach tak długo, aż będzie miękki. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę.  Jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść słodkich ziemniaków, możecie je zamienić, ale tylko na coś o podobnej konsystencji, czyli np puree z dyni, z bardziej wodnistego ziemniaka lub ostatecznie z banana, aczkolwiek on jest raczej rzadszy.

Ciasto można upiec w większej formie, np 25×10 cm. Pamiętajcie tylko, że w tym przypadku należy skrócić czas pieczenia, żeby nie wysuszyć i nie przypiec ciasta. Po 30 minutach polecam sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone.

 

Ciasto kakaowe bez glutenu, laktozy i jajek

Składniki na blachę 20×10 lub 25×10

  • 100-120 g puree z batata (najlepiej pieczonego)
  • 80 g oleju słonecznikowego lub innego
  • 190 g mąki bezglutenowej np
    • 70 g mąki ryżowej
    • 40 g mąki owsianej bez glutenu
    • 30 g mąki kukurydzianej lub gryczanej
    • 50 g mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 100 g cukru
  • 210 g mleka bez laktozy lub roślinnego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki octu np jabłkowego
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce wymieszać suche składniki – mąki, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej, wymieszać puree z batata z olejem, cukrem i połową mleka. Następnie dodać wcześniej wymieszane suche składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pozostałe mleko, ocet i ponownie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Przy większej formie, czas pieczenia może się skrócić.
  5. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Ciasto kakaowe bez glutenu laktozy i jajek

 

Zobacz również

Skomentuj