Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
BabkaBez jajekBez laktozyCiasto

Ciasto kakaowe bez glutenu laktozy i jajek

Sylwia 17/04/2020
Sylwia 17/04/2020

Ciasto kakaowe bez glutenu, laktozy i jajek

Ciasto jest mocno kakaowe, smakuje trochę jak deserowa czekolada. Dodatkowo, według mnie ciasto kakaowe bez glutenu, laktozy i jajek jest mało słodkie, dlatego polecam obsypać je cukrem pudrem, oblać mleczną polewą lub jeść z dżemem. Jeśli zdecydujecie się na cukier puder, nie zdziwcie się, jeśli następnego dnia wierzch nie będzie biały a żółty lub pomarańczowy. Możecie wybrać też najłatwiejszą opcję, czyli po prostu dodać więcej cukru.

Puree z batata jest tutaj kluczowym składnikiem. Najlepiej, żeby było to puree z pieczonego ziemniaka – batata kroimy na pół, skórkę zostawiamy i pieczemy w 180 stopniach tak długo, aż będzie miękki. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę.  Jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść słodkich ziemniaków, możecie je zamienić, ale tylko na coś o podobnej konsystencji, czyli np puree z dyni, z bardziej wodnistego ziemniaka lub ostatecznie z banana, aczkolwiek on jest raczej rzadszy.

Ciasto można upiec w większej formie, np 25×10 cm. Pamiętajcie tylko, że w tym przypadku należy skrócić czas pieczenia, żeby nie wysuszyć i nie przypiec ciasta. Po 30 minutach polecam sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone.

 

Ciasto kakaowe bez glutenu, laktozy i jajek

Składniki na blachę 20×10 lub 25×10

  • 100-120 g puree z batata (najlepiej pieczonego)
  • 80 g oleju słonecznikowego lub innego
  • 190 g mąki bezglutenowej np
    • 70 g mąki ryżowej
    • 40 g mąki owsianej bez glutenu
    • 30 g mąki kukurydzianej lub gryczanej
    • 50 g mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 100 g cukru
  • 210 g mleka bez laktozy lub roślinnego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki octu np jabłkowego
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce wymieszać suche składniki – mąki, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej, wymieszać puree z batata z olejem, cukrem i połową mleka. Następnie dodać wcześniej wymieszane suche składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pozostałe mleko, ocet i ponownie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do formy, włożyć do piekarnika i piec około 40-45 minut lub do suchego patyczka. Przy większej formie, czas pieczenia może się skrócić.
  5. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Ciasto kakaowe bez glutenu laktozy i jajek

 

2020batatbez jajekbez laktozyciastodeserkakao
0 komentarzy 1
Poprzedni post
Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną
następny post
Bezglutenowa szarlotka z orzechami włoskimi

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Zakwas bezglutenowy na żurek

21/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Ciasto drożdżowe bez glutenu, nabiału i jajek

09/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca