DRUKUJ DRUKUJ

Tortille wrapy bez glutenu

Sylwia

Tortille wrapy bez glutenu

To proste mączne placki, idealne jako dodatek do śniadania czy obiadu. Przez ich zrobieniem przeczytajcie proszę poniższe rady, dzięki którym przygotowanie wrapów będzie łatwiejsze.

  • Tortille należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Nie oznacza to jednakże maksymalnej mocy (u mnie 6-7 z 9). Chodzi o to, że patelnia musi być porządnie rozgrzana, bo placków nie można długo smażyć.
  • Wrapy należy trzymać na patelni możliwie jak najkrócej. Długie smażenie spowoduje, że będą wysuszone, kruche i łamliwe. U mnie było to maksymalnie 2 minuty z każdej strony.
  • Gotowe placki należy zawinąć w ściereczkę i odstawić na 10-15 minut. Dlaczego? Ponieważ wrapy prosto z patelni mogą być lekko kruche i łamliwe. Pod przykryciem nabiorą wilgotności i zrobią się bardziej elastyczne.
  • Jeśli chcecie eksperymentować z innymi mąkami, to polecam zrobić to w przepisie 2, gdzie jest siemię lniane. Uważajcie tylko z mąką ryżową i kukurydzianą, ponieważ powodują one, że ciasto jest kruche.
  • Woda wlana do mąki nie może być ciepła ani gorąca, to ma być wrzątek. Zagotowaną wodę odmierzacie i od razu całą wlewacie do mąki, inaczej ciasto Wam się nie zaparzy.
  • Do odgrzewania wrapów najlepiej według mnie sprawdza się kuchenka mikrofalowa. Próbowałam odgrzać na patelni, niestety placek zrobił się bardziej kruchy.
  • Nie polecam przygotowywać ich zbyt dużo, najlepiej tyle, ile jesteście w stanie zjeść w ciągu dnia. Natomiast jeśli Wam zostaną, włóżcie do woreczka foliowego i lodówki.
  • W ściereczce trzymajcie je maksymalnie 1-2 godziny. Zimne owińcie folią, żeby nie wyschły.
  • Tortille z przepisu 1 bez siemienia lnianego rozwałkowujcie ostrożnie, gdyż ciasto jest bardzo delikatne. Podczas przenoszenia na patelnię nie chwytajcie go jedną ręką, ponieważ może się rozerwać. Najlepiej albo podnieść szpatułką albo najpierw delikatnie przełożyć na dłoń a następnie na patelnie.
  • Przed wałkowaniem matę/stolnicę należy porządnie obsypać mąką, polecam skrobię. Jest to ważne zwłaszcza w przepisie 1 bez siemienia, gdyż ciasto lubi przyklejać się do maty, a odrywanie go od niej jest bardzo ciężkie.

Różnice między przepisami

  • ciasto bez siemienia jest delikatniejsze, przez co należy uważać podczas wałkowania i przenoszenia na patelnię
  • według mnie w smaku ciut lepsze jest to z siemieniem lnianym, ale to moja opinia
  • placek bez siemienia według mnie jest trochę bardziej gumowaty

 

Tortille wrapy bez glutenu

Przepis 1

Składniki na 3-4 wrapy

  • 60 g mąki owsianej bez glutenu
  • 20 g mąki ryżowej
  • 50 g tapioki
  • łyżka oliwy
  • 110 g wrzątku
  • szczypta soli (lub do smaku)

 

Przepis 2

Składniki na 3-4 wrapy

  • 60 g mąki owsianej
  • 20 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego (u mnie odtłuszczone)
  • łyżka oliwy
  • 120 g wrzątku
  • szczypta soli (lub do smaku)

 

PRZYGOTOWANIE – jeśli macie Instagram to zapraszam na moje konto – kuchnia.bez.glutenu, tam w relacjach wyróżnionych jest film, w którym pokazuje krok po kroku jak robię te tortille

  • W misce umieszczamy wszystkie suche składniki. Wrzątek odmierzamy w osobnym kubeczku.

  • Do suchych składników dodajemy łyżkę oleju a następnie wlewamy wrzątek. Szybko mieszamy najpierw łyżką, a później dłonią. Ciasto należy dokładnie zagnieść, żeby nie pozostały grudki. 

  • Przykrywamy i odstawiamy na około 2-5 minut.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3-4 części (u mnie 3 kawałki, każdy po około 80 gramów). Podsypując stolnicę/matę sporą ilością mąki (polecam skrobię) rozwałkowujemy każdy kawałek na cienki placek. Pozostałe niewałkowane części trzymamy pod przykryciem, żeby nie wyschły.

 

  • Cienki placek przenosimy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony 1-2 minuty. Patelnia ma być porządnie rozgrzana, ale nie oznacza to, smażenia na maksymalnej mocy – u mnie moc 6-7 na 9. Z plackami z przepisu 1 postępujemy bardzo delikatnie – więcej w moich radach na górze.

Tortille wrapy bez glutenu

 

  • Gotową tortillę przenosimy na talerz wyłożony ściereczką kuchenną i przykrywamy. Z każdym plackiem postępujemy tak samo.
  • Usmażone wrapy trzymamy przykryte ściereczką 10-15 minut. Po tym czasie placki powinny być jeszcze bardziej elastyczne.

Smacznego 🙂

 

Tortille wrapy bez glutenu

 

Tortille wrapy bez glutenu

 

Tortille wrapy bez glutenu

Zobacz również

Skomentuj