Bezglutenowe bułki z ziemniakami i pomidorami – kolejna wersja bułeczek bez drożdży. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z ziemniakami, ponieważ zostały mi z obiadu a jak wiecie nie lubię marnować jedzenia. Miałam również suszone pomidory w zalewie, więc postanowiłam, że tym razem będą smaki prowansalskie 😉 Dodałam mieszanki ziół, dzięki czemu bułeczki zyskały bardzo fajny posmak np bazylii, oregano. Minusem tego jest to, iż bułeczki najlepiej smakują ze słonymi dodatkami 🙂 Jeśli chodzi o świeżość to bezglutenowe bułki z ziemniakami i pomidorami wypadają trochę lepiej niż bezglutenowe bułki bez drożdży. Ja swoje przechowywałam przez 2-3 dni w woreczku foliowym i jak dla mnie nadal były dobre. Można je też mrozić. Ja, standardowo połowę włożyłam do zamrażalnika a następnie odmrażałam w kuchence mikrofalowej, dzięki czemu miałam mięciutkie i cieplutkie bułeczki w dwie minuty.
***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***
Składniki na 8 – 9 małych bułeczek
- 100 g ugotowanych ziemniaków (puree)
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 40 g mąki gryczanej
- 70 g mąki ryżowej
- 40 g mąki owsianej bez glutenu
- 30 g suszonych pomidorów w zalewie
- 1 łyżka oleju z pomidorów
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżka octu
- 4 g soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 6 g łusek babki jajowatej
- 200 g wody w temperaturze pokojowej
PRZYGOTOWANIE
- Łuski babki jajowatej zalać wodą z octem, dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie woda powinna zamienić się w “glutka”.
- Piekarnik ustawić na 200 stopni grzanie góra dół.
- W misce połączyć wszystkie suche składniki. Następnie dodać do nich pokrojone pomidory, olej i puree ziemniaczane, wymieszać. Na koniec dodać glutka i dokładnie wymieszać.
- Za pomocą mokrej dłoni uformować bułeczki i położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 25-30 minut a następnie wyciągnąć na kratkę, żeby wystygły. Zimne przełożyć do woreczka.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Bułeczki przepyszne:) POLECAM!!!
Kolejny świetny przepis 😉 Bułeczki robi się szybko i są bardzo smaczne, a nawet osobiście wolę je bez suszonych pomidorów 🙃