Bezglutenowy chleb z ziemniakami i pomidorami – kolejny chlebek do zrobienia którego nie potrzeba żadnych zagęszczaczy. Tym razem jednak ziemniaków dodałam zdecydowanie mniej niż w bezglutenowy chleb z ziemniakami, dzięki czemu chlebek jest bardziej pulchny. Żeby trochę urozmaicić smak dodałam również suszone pomidory w zalewie. Jak dla mnie smak super, ale w porównaniu z poprzednimi moimi chlebkami w tym mąka gryczana jest bardziej wyczuwalna.
Bezglutenowy chleb z ziemniakami i pomidorami można przechowywać przez kilka dni, można go też mrozić.
Jeśli nie możecie spożywać drożdży, nie martwcie się gdyż na blogu jest przepis na Bezglutenowe bułki z ziemniakami bez drożdży
***Większość składników, które podaje w przepisach są mierzone w gramach. Nawet woda czy mleko. Dlaczego? Ponieważ każda miarka, którą mam w domu pokazuje coś innego. Rozbieżności są na tyle duże, iż zdecydowałam, że będę używała wyłącznie wagi***
Składniki na formę 20×10 cm
- 100 g ugotowanych ziemniaków (puree)
- 340 g mąki bez glutenu np
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 100 g mąki gryczanej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1 opakowanie (7g) suchych drożdży
- 50 g pomidorów w zalewie pokrojonych w kostkę
- 300 g wody
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misce. Mikser włączyć na minimalne obroty i powoli wlewać wodą. Ciasto mieszać 2-3 minuty.
- Formę posmarować masłem i obsypać mąką np ryżową. Można również wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przełożyć na nią wymieszane ciasto. Przykryć (polecam folię spożywczą) i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Ponieważ ciasto ma w sobie ziemniaki nie rośnie zbyt dużo.
- Piekarnik ustawić na 240 stopni, grzanie góra dół.
- Chleb piec przez 10 minut w 240 stopniach a następnie 40 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu wyciągnąć w blachy, owinąć w ściereczkę i odstawić na kratce do wystygnięcia. Przechowywać w lnianym lub foliowym woreczku – osobiście do chlebów bezglutenowych bardziej polecam te drugie, gdyż bezglutenowe pieczywo szybko robi się suche.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Genialne!
A czy mroziła pani taki chleb?
Witam,
Tak, mroziłam go, ale szczerze nie pamietam za bardzo jaki był po odmrożeniu, gdyż ostatni raz piekłam go dawno. Wydaje mi się, że po odmrożeniu był bardziej kruchy ale nie mam pewności.
Ogólnie pieczywo bezglutenowe po odmrożeniu jest bardziej kruche, suche niż takie świeże. Dlatego ja, ostatnio piekę chleb i trzymam w woreczku w lodówce. Bez problemu wytrzymuje mi nawet 10 dni – najczęściej piekę chleb na zakwasie 🙂
Pozdrawiam