Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca
Kuchnia bez glutenu
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca

@2022 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign

DRUKUJ DRUKUJ
CiastoNa zakwasiePieczywo na zakwasie

Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie

Sylwia 06/05/2021
Sylwia 06/05/2021

Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie

Idealna alternatywa dla osób, które nie mogą jeść drożdży, gdyż ciasto w smaku jest bardzo podobne do klasycznego drożdżowca. Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie jest wilgotny, puszysty i delikatnie słodki. Według mnie spokojnie możecie dodać więcej cukru, nawet 50 gramów więcej. Czy ciasto jest kwaśne od zakwasu? Moje nic a nic, zakwas w ogóle nie był wyczuwalny. 

Wypieki na zakwasie charakteryzują się tym, że są bardziej wilgotne, dlatego nie polecam trzymać ciasta zbyt długo w temperaturze pokojowej owiniętego w folię. Jeśli po dwóch dniach coś zostanie, radzę włożyć do lodówki, w innych przypadku może spleśnieć.

Zaczyn. Zrobiłam go na wodzie co jest delikatnie wyczuwalne w cieście. Placek nie jest tak maślany jak klasyczny drożdżowiec. Jeśli chcecie możecie zaczyn zrobić na mleku zamiast na wodzie. Robiłam tak jakiś rok temu, zaczyn ładnie urósł, ciasto również.

Blacha. Ja swoje ciasto upiekłam w formie 25×10 cm, ale jak możecie zobaczyć na zdjęciu ciasto mocno wyrosło, dlatego bardziej polecam większą formę, ok 30×10 cm.

 

Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie

Składniki na blachę 25×10 lub 30×10 cm – polecam 30×10 cm

Zaczyn

  • 150 g zakwasu, u mnie owsiano – ryżowy
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 100 g lekko ciepłej wody

Ciasto

  • cały zaczyn
  • 250 g mąki bezglutenowej np:
    • 90 g mąki ryżowej
    • 70 g mąki owsianej
    • 90 g skrobi (u mnie pół na pół tapioka i ziemniaczana)
  • 2 jajka
  • 60 g roztopionego masła
  • 80 g cukru (przy tej ilości ciasto jest mało słodkie)
  • 180 g lekko ciepłego mleka, najlepiej pełnotłuste
  • 8 g łusek babki jajowatej

Kruszonka

  • 15 g zimnego masła
  • 20 g cukru
  • 25-30 g mąki owsianej
  • 10 g skrobi

 

PRZYGOTOWANIE

  • Wieczorem, dzień przed pieczeniem. Jeśli zakwas trzymacie w lodowce, należy go wyciągnąć 1-2 godziny przed zrobieniem zaczynu. Do zakwasu dodajemy mąki, wodę i dokładnie mieszamy. Następnie przykrywamy i odstawiamy na około 12 godzin. Ja, zaczyn najczęściej nastawiam około godziny 18-20.
  • Następnego dnia rano. Gotowy zaczyn mieszamy, dodajemy do niego pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Mleko polecam wlewać stopniowo, partiami, żeby uniknąć powstania grudek. Na początku ciasto może być bardzo rzadkie, ale po 5-10 minutach powinno mieć konsystencję budyniu.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania może być różny, zależy od temperatury w kuchni, od rodzaju i wieku zakwasu. U mnie ciasto wyrastało ok 3 godziny, ale przy młodym zakwasie czas ten może się wydłużyć nawet do 5-6 godzin. 

Ciasto po wyrośnięciu

 

  • Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, przygotowujemy kruszonkę. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią grubość. Delikatnie obsypujemy nią ciasto i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy 180 stopni, grzanie góra dół i pieczemy ok 60-70 minut.

Przed włożeniem do piekarnika

 

  • Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

 

 

 

Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie

 

Bezglutenowy placek z kruszonką na zakwasie

2021bez drożdżykruszonkazakwas
0 komentarzy 0
Poprzedni post
Kruche bezglutenowe z rabarbarem i pianką
następny post
Bezglutenowe crumble z rabarbarem

Zobacz również

Ciasto z ricottą i rabarbarem

30/05/2023

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

22/05/2023

Tort malinowy z białą czekoladą

15/05/2023

Torcik porzeczkowy z mascarpone

26/04/2023

Babka marmurkowa bez jajek

03/04/2023

Tarta sernikowa a’la mazurek

31/03/2023

Chleb na zakwasie bez mąki ryżowej

27/03/2023

Zakwas kukurydziany na chleb

27/03/2023

Ciasto kakaowe z bananami

23/03/2023

Prosta szarlotka bezglutenowa

16/03/2023

Skomentuj Odrzuć odpowiedź

Zapisz moje dane na przyszłość

O mnie

O mnie

Cześć! Mam na imię Sylwia i bardzo miło mi Cię tu gościć. Kuchnia bez glutenu to mój elektroniczny notatnik, w którym od 2018 roku zapisuje wszystkie moje przepisy na bezglutenowe dania. Staram się pokazać, iż dieta bezglutenowa nie musi być nudna a osoby z alergiami nie są skazane na bezglutenowe gotowce. Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Ci do gustu i znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Instagram

Tagi

2019 2020 2021 2022 bez drożdży bez glutenu bez jajek bez laktozy bez nabiału bez owsa biszkopt borówki budyń chleb cynamon czekolada deser drożdże drożdżowe dynia dżem jabłka jogurt jogurt naturalny kakao kremówka kruche ciasto kruszonka maliny mascarpone miód orzechy włoskie owoce pieczywo rabarbar ricotta sernik szybkie ciasto truskawki twaróg tłusty czwartek zakwas śmietana śniadanie święta

Popularne przepisy

  • 1

    Ulubione naleśniki bez glutenu

    09/02/2021
  • 2

    Bezglutenowe ciasto marchewkowe z mascarpone

    07/12/2021
  • 3

    Chlebek bananowy bez glutenu i nabiału

    08/11/2021
  • 4

    Bezglutenowe kruche ciasto z porzeczką

    13/07/2019
  • 5

    Bezglutenowa tarta z owocami i kruszonką

    12/04/2021
  • 6

    Cynamonki bez glutenu

    05/12/2020
  • 7

    Bezglutenowy piernik z powidłami

    17/12/2019
  • 8

    Kruche ciasto bez glutenu ze śliwkami

    31/08/2022
  • Facebook
  • Instagram

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


wróć na górę
Kuchnia bez glutenu
  • Ciasto
    • Babka
    • Bez jajek
    • Bez laktozy
    • Bez pieczenia
    • Biszkoptowe
    • Ciasta z owocami
    • Ciasto parzone
    • Drożdżowe
    • Jogurtowe
    • Kruche i tarty
    • Muffinki
    • Na zakwasie
    • Sernik
    • Torty
    • Ucierane
  • Ciasteczka
  • Pieczywo
    • Bułki
    • Bułki na słodko
    • Pieczywo na drożdżach
    • Pieczywo na zakwasie
    • Zakwasy
  • Śniadanie
    • Gofry
    • Naleśniki
    • Owsianki i inne
    • Pancakes
  • Dania główne
    • Bez mięsa
    • Mięso
    • Na słodko
    • Pizza
    • Tarty na słono
    • tortilla
    • Zupy
  • Niski IG
  • Okazje
    • Boże narodzenie
    • Tłusty czwartek
    • Urodziny
    • Wielkanoc
  • Zestawienia
  • Kontakt
  • Współpraca