DRUKUJ DRUKUJ

Pierogi kakaowe bez glutenu

Sylwia

Pierogi kakaowe bez glutenu

Hit ostatnich tygodniu u mnie w domu. Córka, która nie lubi pierogów, za tymi wręcz przepada i co chwila dopytuje, kiedy zrobię następne. Pierogi kakaowe bez glutenu najlepiej smakują ze słodkim lub owocowym nadzieniem. 

Ciasto na pierogi robi się w bardzo prosty sposób, na zimno (nie zalewamy mąki wrzątkiem) co dla mnie jest ogromną zaletą. Nie jest to ciasto parzone, dlatego z wałkowaniem i lepieniem nie musicie się spieszyć i martwić, że ciasto wyschnie i zacznie się kruszyć. Jak dla mnie to ciasto to bardzo przypomina pszenne. Jest elastyczne, łatwo się wałkuje i z lepieniem pierogów też nie ma problemu. Zawinięte w folię lub woreczek może być przechowywane w lodówce do dwóch dni. Ja pierwszego dnia wykorzystałam połowę ciasta a resztę włożyłam do woreczka i do lodówki. Następnego dnia z pozostałej części zrobiłam kolejną turę pierogów (ciasto należy godzinę wcześniej wyciągnąć, żeby się ogrzało), które były świeże i według mnie lepsze niż odgrzewane.

Przepis powstał na podstawie bazowego przepisu, czyli Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe, który również bardzo Wam polecam.

 

Pierogi kakaowe bez glutenu

Składniki na 40-50 pierogów

  • 360 g mąki bezglutenowej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 160 g skrobi/mąki ziemniaczanej
    • 100 g mąki gryczanej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 300 g wody
  • 14 g łusek babki jajowatej
  • 20 g roztopionego masła

Nadzienie 1

  • 460 g twarogu
  • 40-50 g czekolady
  • 2 żółtka
  • 3-4 płaskie łyżeczki cukru pudru

Nadzienie 2

  • owoce np jagody, truskawki… mogą być mrożone

 

Pierogi kakaowe bez glutenu – przygotowanie

  • METODA 1 – W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy wodę, masło i dokładnie mieszamy. Ważne, żeby wodę i masło dodać w tym samym czasie. Nie róbcie tak, że wlejecie wodę i dopiero w tym czasie zabierzecie się za roztapianie masła. Łuski połączą się z wodą i mogą powstać grudki. Początkowa konsystencja ciasta będzie rzadka, więc z wymieszaniem nie powinno być problemu. Po około minucie, dwóch ciasto powinno mieć konsystencje gęstego budyniu. Ciasto bardzo szczelnie przykrywamy i odstawiamy na około godzinę.
  • METODA 2 – Wodę łączmy z łuskami,  dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie woda powinna zamienić się w „glutka” coś a’la kisiel. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Ciasto należy wygniatać mocno i długo (około 5 minut). Na początku może być suche, ale w miarę ugniatania, powinno być coraz bardziej zwarte. Starajcie się nie dodawać za dużo wody, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Tę metodę dokładnie opisałam wraz ze zdjęciami w przepisie Bezglutenowe pierogi gryczano ryżowe.
  • Finalnie, zarówno w jednej jak i drugiej metodzie, ciasto powinno być jednolite, gładkie i nie przyklejać się do rąk.
  • Gotowe ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki (nie przesadzajcie z nią, bo zbyt mocno obsypane ciasto nie będzie chciało się skleić) a następnie każdą część rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy koła, dodajemy farsz i zwijamy w pieroga. Jeśli ciasto nie będzie się chciało sklepić, brzegi proponuje lekko posmarować wodą. Niewałkowane ciasto najlepiej przykryć folią.

Pierogi kakaowe bez glutenu

  • Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody – nie przesadzać z mocą. Gotujemy na małym ogniu ok 5 minut.

Smacznego 🙂

 

Pierogi kakaowe bez glutenu

Zobacz również

2 komentarze

Aneta 27/09/2022 - 21:16

Pierożki bardzo smaczne, mięciutkie, a zarazem sprężyste. Bardzo smakowały mojemu Synowi. Zrobiłam według metody pierwszej, wyrabiając w thermomixie.
Dziekuje za przepis😋

Odpowiedz
Sylwia 28/09/2022 - 12:43

Super. Mega się cieszę, że pierogi smakowały i nie było problemu z ich zrobieniem 🙂 dziękuje za komentarz.
Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj